۷ مطلب در مهر ۱۳۹۴ ثبت شده است

علت سفیدی برف

برف؛ همان آب یخ‌زده است و یخ همانطور که می‌دانیم رنگی ندارد. بنابراین برف باید بی‌رنگ باشد، نه سفید. اگر برف سفید است دلیلش این است که هر دانه برف از تعداد بسیار زیادی بلورهای یخ تشکیل می‌شود. این بلورها سطوح بسیاری دارند و آنچه باعث می‌شود برف سفید به نظر برسد، بازتاب نور از تمام این سطوح است. هنگامی که مقدار زیادی برف انباشته شده باشد و از روی هر وجه هر دانه برف، بخشی از نور منعکس شود، این نور به نقاط اطراف بازتاب یافته و دوباره برمی‌گردد. از آنجا که همه رنگ‌ها تقریبا به میزان مساوی پراکنده هستند، انبوه برف سفیدرنگ به نظر می‌رسد. بلورهایی که در کنار هم قرار می گیرند و تشکیل دانه برف می‌دهند، همیشه آرایش خاصی به خود می‌گیرند. این بلورها یا به شکل ستاره‌های شش‌پر هستند یا به شکل صفحات نازکی شبیه یک شش ضلعی. هر یک از با‌‌ل‌های ستاره شش‌پر، دقیقا شبیه بقیه است.

برف

۲۵ مهر ۹۴ ، ۱۰:۱۴ ۸ نظر موافقین ۲ مخالفین ۰
محمد مهدی سلیمی

مریخ

مریخ بیش از هر سیاره دیگر منظومه شمسی اسرارآمیز و رازآلود است. فیلم ها و داستان های تخیلی بسیاری راجع به وجود حیات از نوع مریخی ساخته و نوشته شده است و تصور بسیاری از انسان ها از یک حیات فرازمینی؛ یک موجود مریخی است!   شاید این مساله ناشی از شباهت نسبی مریخ با زمین باشد. مثلا به دلیل اینکه در مریخ هم کلاهک های قطبی و بعضی تغییرات رنگی فصل ها وجود دارد. مدیر رصدخانه میلان جیووانی اسکیاپارلی  Giovanni Schiaparelli در سال  ۱۸۷۷ شبکه ای از خطوط  منظم و باریک را مشاهده کرد که اجزای بزرگتر سطح مریخ را به هم مربوط می کردند. یک اختر شناس آمریکایی به نام پرسیوال لاول Percival Lowell    در همان دوران اظهار داشت که این خطوط به نوعی بازمانده مجراها یا آبراهه هایی هستند که مریخی ها برای آبیاری مزارع یا حمل کالاهایشان با قایق های باری ساخته اند.

مریخ

۲۱ مهر ۹۴ ، ۱۴:۱۸ ۱ نظر موافقین ۳ مخالفین ۰
محمد مهدی سلیمی

ستارگان رخشان

خوشه ستاره‌ای ان‌جی‌سی 3603 مجموعه‌ای از هزاران ستاره جوان است که گرداگرد آنها را ابرهای گردوغبار و گاز میان‌ستاره‌ای فرا گرفته‌است. این خوشه ستاره‌ای، 20هزار سال‌نوری از زمین فاصله دارد و در صورت‌فلکی شاه‌تخته، در فاصله ظاهری نه چندان دوری از ستاره سهیل واقع شده‌است. این تصویر را به‌تازگی تلسکوپ فضایی هابل گرفته‌است و به دانشمندان در فهم چگونگی شکل‌گیری ستارگان بسیار سنگینی که چندده برابر خورشید جرم دارند، کمک می‌کند.

۱۱ مهر ۹۴ ، ۱۹:۵۰ ۲ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
محمد مهدی سلیمی

مورین

دریاچه «مورین» در پارک ملی «مای بافن» در آلبرتای کانادا در اوایل بهار کم‌کم پر از آب می‌شود و تا اوایل خردادماه به حداکثر ظرفیت‌اش می‌رسد. این دریاچه که منبع تغذیه آن آب‌های جاری‌شده از یخچال‌های کوهستانی است،  در ارتفاع 2000 متری از سطح دریا قرار داشته و سطح‌اش به نیم کیلومترمربع می‌رسد. برای رسیدن به این پارک ملی هیچ مسیر ماشین رویی وجود ندارد و تنها با پای پیاده می‌توان به آن رسید.

۰۷ مهر ۹۴ ، ۱۵:۲۷ ۱ نظر موافقین ۱ مخالفین ۰
محمد مهدی سلیمی

ببر ،راه راه جنگل

ببر بزرگ‌ترین گربه‌سان و گوشتخوار و یکی از زیبا‌ترین جانوران کره زمین است. اینجانور زیبا که طول تقریبی‌اش به حدود ۳/۳ متر و وزنش به ۳۰۰ کیلوگرم می‌رسد، یکی از گونه‌های در معرض خطر انقراض در زمین به شمار می‌رود. از ۹ جمعیت اینجانور ۳ جمعیت ببر مازندران، ببر جاوه و ببر بالی منقرض شده‌اند و تخمین زده می‌شود از مجموع شش جمعیت دیگر تنها چیزی بین ۳ تا ۴ هزار باقی مانده که در مناطقی وسیع پراکنده هستند. همین پراکندگی خطر انقراض آن‌ها را بالا‌تر می‌برد، تا جایی که این گونه در فهرست گونه‌های اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت سازمان ملل جزء گونه‌های در خطر انقراض قرار دارد و شاید تا ۳۰ سال دیگر ببری برای تماشا کردن فرزندان ما باقی نمانده باشد. تغییرات اقلیمی، شکار بی‌رویه و از بین بردن زیستگاه‌های اینجانور به وسیله انسان از مهم‌ترین دلایل انقراض بزرگ‌ترین گربه‌سان زمین هستند.

ببر

۰۵ مهر ۹۴ ، ۱۸:۱۸ ۲ نظر موافقین ۲ مخالفین ۰
محمد مهدی سلیمی

کالبوکو

آتشفشان کالبوکو در جنوب شیلی در فاصله چند ساعت دو بار فوران کرد و خاکستر و مواد مذابش را تا کیلومتر‌ها به آسمان فرستاد. در پی این فوران، مقامات تا شعاع ۲۰ کیلومتری منطقه را تخلیه و وضعیت قرمز اعلام کردند. کالبوکو با ارتفاع ۲۰۰۳ متری در جنوب شیلی از چهار دهه گذشته تاکنون بدون فعالیت بوده و در این بازه زمانی هیچ‌گونه افزایش فعالیتی از آن گزارش نشده تا اینکه روز چهارشنبه ۲۲ آوریل یا دوم اردیبهشت به‌طور ناگهانی شروع به پرتاب خاکستر تا شعاع ۲۰ کیلومتری خود کرد.

۰۴ مهر ۹۴ ، ۱۳:۴۹ ۴ نظر موافقین ۴ مخالفین ۰
محمد مهدی سلیمی

سردترین جای زمین

محمود حاج‌زمان | منفی 2/89 درجه سانتی‌گراد؛ این عددی بود که در تاریخ 30 تیرماه 1362 (از آنجا که ترتیب فصول در نیمکره شمالی و جنوبی برعکس است، این تاریخ متقارن با آخرین روزهای نخستین ماه از فصل زمستان است) دماسنج ایستگاه تحقیقاتی وستوک روسیه واقع در قطب جنوب نشان می‌داد. این دما سردترین دمایی است که تاکنون روی زمین به ثبت رسیده است. محیط فوق‌العاده سرد اطراف وستوک به‌خاطر موقعیت ایستگاه در فلات قطب جنوب است؛ جایی در فاصله 1255 کیلومتری از نزدیک‌ترین ساحل و ارتفاع 3488 متری بالای سطح دریا. در این مکان هوا رقیق است، باد منجمد کننده است، و تاریکی به مدت 4 ماه از سال بر منطقه حکمفرماست. ایستگاه وستوک که در تاریخ 25 آذر 1336 برپا شده است، خانه 13 تا 25 دانشمند است که به‌طور دائمی در آنجا سکونت دارند. این دانشمندان با مطالعه نمونه مغزه‌های یخی به دنبال نشانه‌هایی از حیات در دریاچه عظیم وستوک می‌شوند؛ دریاچه‌ای که زیر بیش از 4000 متر یخ دفن شده است.

۰۱ مهر ۹۴ ، ۲۰:۰۱ ۱ نظر موافقین ۱ مخالفین ۱
محمد مهدی سلیمی